GroenLinks Amsterdam toont initiatief om leegstand aan te pakken door de gemeente

2014-02-13

Wie Amsterdam goed kent, weet dat er in elke straat soms meerdere leegstaande panden staan. Dit onsiert het beeld van de stad en daarom is Groenlinks met Pandenpool op de proppen gekomen. Al de lege panden kunnen volgen Groenlinks benut worden door de bewoners en de ondernemers van Amsterdam. Het einde van dit tijdperk is voorbij en daarom moet er vlak voor de verkiezingen actie worden ondernomen.

Groenlinks is van mening van leegstaand grote zonde is en daarom wordt er vanaf deze maand grote schoonmaak gehouden doorheen de hele stad.

Zeegers Ernsting kandidaat-raadslid heeft dit plan gepresenteerd tijdens het verkiezingsdebat over de leegstand in het pakhuis de Zwijger. In dit plan stelt Zeeger voor dat de gemeente een deel van het pand ter beschikking stelt voor kantoor of bedrijfsruimte. Hij nadrukt wel dat de mensen bijna niets moeten gaan betalen. Hij hoopt door deze actie dat de leegstaand snel zal dalen in Amsterdam.

De gemeente garandeert dat de gebruikers van het pand voor een duur van vijf jaar kunnen blijven zitten op voorwaarde dat de gebruikers accepteren om in die periode maximaal 5 keer te verhuizen.

Dient er zich in de tussentijd een koper aan voor het pand dan helpt de gemeente om de gebruikers aan een ander pand. Een gebruiker die vier keer is verhuisd, krijgt 100% de garantie dat hij kan blijven zitten in het pand voor een duur van vijf jaar.

Elke vastgoedbezitter wordt gevraagd om mee te doen, zodat er binnen afzienbare tijd meer en meer leegstaande panden beschikbaar zijn voor dit plan.

Panden kraken hoeft nu niet meer

Velen herinneren zich nog de vroegere manier van het kraken, maar daar komt nu snel verandering in. De vastgoedeigenaren werden uitgedaagd om iets aan het leegstand te doen, maar dat hoeft nu niet meer. Niemand hoeft nu niet meer de eerste te zijn om kosten te maken, want iedereen kan nu ruimte geven aan bedrijven en aan mensen zonder dat zij daar veel geld voor moeten neertellen.